Η Τέχνη Αλλιώς - Κύκλος Βιωματικών Εργαστηρίων για Ενήλικες με Αφορμή την Ζωγραφική

Εγώ δεν μπορώ να τραβήξω ούτε μια ίσια γραμμή…»

Ε και; Με τις καμπύλες και τις τεθλασμένες ξέρεις τι ωραία πράγματα γίνονται;

Η τέχνη δεν είναι μόνο για να την ατενίζουμε σε μουσεία, για να την θαυμάζουμε παθητικά, πόσο δε μάλλον για να την καταναλώνουμε. Η τέχνη μας ζητάει πάντα να συμμετέχουμε ενεργητικά, να γινόμαστε συνεργοί για να γίνουμε κοινωνοί της! Όχι, δεν θα γίνουμε όλοι ζωγράφοι, αλλά ζωγραφίζοντας θα καταλάβουμε σίγουρα καλύτερα τους ζωγράφους και τα έργα τους, δηλαδή θα απολαύσουμε με πιο ουσιαστικό τρόπο!

Σας προσκαλούμε λοιπόν σε έναν κύκλο βιωματικών εργαστηρίων για ενήλικες με αφορμή τη ζωγραφική, που θα ξεκινήσουν σύντομα στο Σπίτι του Δασκάλου, στην κεντρική Πλατεία Αργοστολίου, μια φορά την εβδομάδα από τα τέλη του Γενάρη και ως τα τέλη του Φλεβάρη 2016. Τα εργαστήρια είναι αυτοτελή και μπορείτε να συμμετέχετε σε όσα και όποια από αυτά επιθυμείτε.

Πιο αναλυτικά:

- Πέμπτη 28 Γενάρη: «Ψέματα κι αλήθεια• ξέρω να ζω γραφίζω» με την Μαρία Δήμα

- Τετάρτη 3 Φλεβάρη: «Νους και Σώμα στην Τέχνη» με την Γεωργία Φραγκιά

- Δευτέρα 8 Φλεβάρη: «Αποδομώντας το Μπαρόκ» με την Μαρίνα Στελλάτου

- Πέμπτη 18 Φλεβάρη: «Κάνε το σαν τον Klee, ή, Γίνε πάλι παιδί» με την Βερονίκη Δαμιανίδου

- Τετάρτη 24 Φλεβάρη: «Οι αταίριαστοι: Στο ατελιέ του Van Eyck παρέα με τον Chagall» με την Ναταλία Καπατσούλια

Λόγω περιορισμένου αριθμού συμμετεχόντων καλό θα ήταν να μας ενημερώσετε για την εκδήλωση ενδιαφέροντος στέλνοντας μας mail στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ώστε να έχετε σειρά προτεραιότητας.

Η συμμετοχή είναι ελεύθερη, ωστόσο σε ορισμένα από τα εργαστήρια μπορεί να ζητηθεί από τους συμμετέχοντες ένα πολύ μικρό ποσόν (2-3 ευρώ) για την κάλυψη του κόστους των αναλώσιμων υλικών.

Αναλυτικές πληροφορίες για κάθε εργαστήριο, θα ανακοινώνονται κάθε εβδομάδα στο facebook, στην ιστοσελίδα μας και στα τοπικά ΜΜΕ.

Ελάτε να δώσουμε χρώμα στο γκρίζο του χειμώνα!

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Αναλυτικό Πρόγραμμα

Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2016, 5:30-7:30μμ

"Ψέματα κι αλήθεια• ξέρω να ζω γραφίζω." με την Μαρία Δήμα

 Το εργαστήρι έχει σαν στόχο την εφαρμοσμένη έκφραση δια μέσου χαρτιών και ιχνογράφων, και βασίζεται στην αρχή του συνειρμισμού. Όσοι προβληματισμοί, ανησυχίες, και σκέψεις έρχονται στους συμμετέχοντες, δημιουργούν αυτοσχέδιο σεμινάριο γύρω από αυτές. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης θα φτιάξουμε μία γιγαντιαία ζωγραφιά. Επίσης, θα αποπειραθούμε να προσβάλλουμε έργα που μας έχουν ανησυχήσει.

 Η Μαρία Ξ. Δήμα γεννήθηκε στην Αθήνα το 1977. Θρέμμα Βούλας. Διαβίωση στην Φλόριντα, ΗΠΑ, ένα έτος, και στο Πόρτσμουθ, Η.Β., οκτώ συναπτά. Σπουδές, πτυχία. Επί 13 χρόνια εξασκεί το επάγγελμα εικονογράφου, και επί οκτώ το λειτούργημα γονιού, κατά τα οποία διαμένει στο νησί Κεφαλονιά. Τραγουδά και ομιλεί την Ιταλική.

Ρεπορτάζ και φωτογραφίες από το 1ο εργαστήριο μπορείτε να δείτε στο Kefalonia Photo, στα Κεφαλονίτικα Νέα και στο Kefalonizw.

 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2016, 5:30-8:30μμ

"Νους και Σώμα στην Τέχνη" με την Γεωργία Φραγκιά

Το εργαστήρι περιλαμβάνει δύο βιωματικές δράσεις, η πρώτη με stencil (Andy Worhol) και η δεύτερη με dripping (Jackson Pollock). Ακόμα θα γνωρίσουμε αυτούς τους δύο καλλιτέχνες, θα μιλήσουμε για τις επιρροές και τις αντιλήψεις τους, καθώς και για τα κινήματα της εποχής τους. Με αυτή τη διαδικασία θα προσπαθήσουμε οι συμμετέχοντες να μάθουν ορισμένα πράγματα για τις τεχνικές αυτές, να χρησιμοποιήσουν την φαντασία, το συναίσθημα και το σώμα τους, να βρούν μια ιδέα που θα υλοποιήσουν δημιουργώντας το δικό τους έργο, ατομικά ή ομαδικά. Τέλος, να φύγουν με μια άλλη, νέα ματιά για τις εικαστικές τέχνες και τους καλλιτέχνες.

Η Γεωργία Φραγκιά γεννήθηκε το 1975 και κατάγεται απο τη Λειβαθώ της Κεφαλονιάς. Σπούδασε στην Α.Σ.Κ.Τ. με κατεύθυνση Ζωγραφική και Γλυπτική. Έχει ασχοληθεί με την αγιογραφία, με την σκηνογραφία, με την εικονογράφηση βιβλίων, με την φωτογραφία και την βιντεογραφία. Έχει εργαστεί ως εκπαιδευτικός στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και σε δημόσια ΙΕΚ. Σήμερα είναι καθηγήτρια εικαστικών σε σχολεία στην Κεφαλονιά παράλληλα δραστηριοποιείται στην σύγχρονη τοιχογραφία και τις γλυπτικές κατασκευές.

 

 

Ρεπορτάζ και φωτογραφίες από το 2ο εργαστήριο μπορείτε να δείτε στα Κεφαλονίτικα Νέα και στο Kefalonizw.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2016

"Αποδομώντας το Μπαρόκ" με την Μαρίνα Στελλάτου

Οι Δεσποινίδες των Τιμών (Las Meninas) είναι ένας πίνακας του 1656 από τον Ντιέγκο Βελάσκεθ. Ο Πικάσο ζωγράφισε τη δική του εκδοχή του πίνακα το 1957, αποδομώντας τον κυβιστικά. Αυτό μας δίνει την αφορμή να κάνουμε την δική μας δόμηση και αποδόμηση του έργου, ανακαλύπτοντας ορισμένα από τα μυστικά του!

H Μαρίνα Στελλάτου γεννήθηκε στην Κεφαλονιά το 1975. Είναι απόφοιτος της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών Αθηνών. Σπούδασε ζωγραφική με καθηγητές τους Ι. Βαλαβανίδη και Μ. Μανουσάκη και αποφοίτησε με άριστα το 2006. Υποτροφία Erasmus για το ακαδημαϊκό έτος 2004-2005 στην Βασιλική Ακαδημία Καλών Τεχνων των Βρυξέλλών. Παρακολούθησε επίσης τα εργαστήρια Σκηνογραφίας με καθηγητή τον Γ. Ζιάκα και Αγιογραφίας με καθηγητή τον Π. Σάμιο. Απόφοιτος Θεολογικής Σχολής, Τμήμα Θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το διάστημα 2007 -2014 εργάστηκε στο Μουσείο Παιδικής Τέχνης, ενώ από το 2014 ζει και εργάζεται στην Κεφαλονιά, όπου διατηρεί το Εργαστήρι Ζωγραφικής για παιδιά και εφήβους “Αποτυπώματα”.

 

Ρεπορτάζ και φωτογραφίες από το 3ο εργαστήριο μπορείτε να δείτε στα Κεφαλονίτικα Νέα και στο Kefalonizw.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2016, 5:30-8:00μμ

"Κάνε το σαν τον Klee, ή, Γίνε πάλι παιδί" με την Βερονίκη Δαμιανίδου

Το εργαστήρι εστιάζει πάνω στον Paul Klee. Ωστόσο, βασική μας πρόθεση είναι όχι απλά να ζωγραφίσουμε όπως ο Κλέε, αλλά να προσπαθήσουμε να γίνουμε και πάλι ερευνητές, παιδιά, και να ανακαλύψουμε τι είναι το χρώμα και πώς λειτουργεί σε σύνθεση. Οι στόχοι μας λοιπόν είναι να ζωγραφίσουμε παίζοντας, ή να παίξουμε ζωγραφίζοντας, να διερευνήσουμε την σχέση των χρωμάτων όταν βρίσκονται το ένα δίπλα στο άλλο, να μάθουμε πώς να δημιουργούμε σχέσεις αρμονίας πάνω στο χαρτί, να ανακαλύψουμε πώς αυτή η αρμονία μπορεί να προεκταθεί και έξω από τις δύο διαστάσεις του χαρτιού - ουσιαστικά δηλαδή να γνωρίσουμε τον εαυτό μας μέσα από το χρώμα και την ίδια τη δημιουργική διαδικασία!

Η Βερονίκη Δαμιανίδου, γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε Σκηνογραφία κι Ενδυματολογία στο Κέντρο Σπουδών Λαικού Θεάτρου, και στην Α.Σ.Κ.Τ. φοιτώντας στο Α' Εργαστήρι Ζωγραφικής και στο Εργαστήρι Ψηφιδωτού. Έχει εργαστεί ως δασκάλα εικαστικών και ψηφιδωτού σε πολλά εργαστήρια εντός κι εκτός των Αθηνών όπως κι έχει συμμετάσχει σε διευρωπαικά και μουσειακά εκπαιδευτικά προγράμματα. Έχει ζωγραφίσει κι έχει παίξει με παιδιά όλων των ηλικιών, καθώς και με πολλά ιδιαίτερων δυνατοτήτων. Έχει εκθέσει τις ζωγραφιές της είτε μόνη είτε με παρέα. Εικονογραφεί, φτιάχνει παραμύθια και ιστορίες. Ονειρεύεται πολύ και αγαπά να ασκείται στο Τάι Τσι Σουάν.

Ρεπορτάζ και φωτογραφίες από το 4ο εργαστήριο μπορείτε να δείτε στο Kefalonizw.

--------------------------------------------------------------------------------------------

Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2016, 5:30-7:00μμ

"Οι αταίριαστοι: στο ατελιέ του Van Eyck παρέα με τον Chagall" με την Ναταλία Καπατσούλια

Το εργαστήρι θα ξεκινήσει με σύντομη εισαγωγή στη ζωγραφική και στο τι μας ωθεί να ζωγραφίζουμε. Θα συζητήσουμε για το τι μας αρέσει να βλέπουμε και τι περιμένουμε να δούμε σε έναν πίνακα, βλέποντας και σχολιάζοντας χαρακτηριστικά έργα τέχνης διαφορετικών εποχών. Θα μιλήσουμε ειδικότερα για τον Jan Van Eyck και τον Marc Chagall, και στη συνέχεια θα τοποθετήσουμε σε ένα δικό μας έργο στοιχεία και των δύο με την τεχνική του κολάζ.

Η Ναταλία Καπατσούλια γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Γαλλική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και Σκίτσο, Εικονογράφηση και Γελοιογραφία στο Εργαστήρι του Σπύρου Ορνεράκη. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια εικονογράφησης στην Ιταλία. Εργάζεται ως εικονογράφος παιδικών βιβλίων. Έχει πάρει μέρος σε συλλογικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Γαλλία και Ιταλία). Είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας.

 

 

Πρόσθετες πληροφορίες