ΚΟΙ.Σ.Π.Ε. «Ρότα» – Ομάδα Τραβέρσο: Η «συμβολή» για να σωθεί το Καφενείο της Καμπάνας

Η ομάδα «Τραβέρσο», μία νέα ομάδα πολιτών που έκανε την εμφάνισή της στην Κεφαλονιά, είχε την ιδέα και ο ΚΟΙ.Σ.Π.Ε. «Ρότα» ανταποκρίθηκε ώστε να γίνει πραγματικότητα η εκδήλωση  ενημέρωσης και υποστήριξης του καφενείου της Καμπάνας το οποίο εδώ και χρόνια λειτουργεί απασχολώντας άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας.

Η εκδήλωση ξεκίνησε στη 1 το μεσημέρι με συλλογική κουζίνα από φαγητά που προσέφεραν τα μέλη της ομάδας «Τραβέρσο» αλλά και αρκετοί άλλοι πολίτες. Ήταν συγκινητικό και όμορφο να βλέπεις τους επισκέπτες της εκδήλωσης να προσφέρουν ο καθένας τη δική του νοστιμιά κάνοντας έτσι πράξη την αλληλεγγύη και το ανιδιοτελές μοίρασμα πράγματα απαραίτητα στις σκοτεινές μέρες που ζούμε.

Ο πάγκος του εσωτερικού του καφενείου της Καμπάνας γέμισε μοσχομυριστά ταψιά και κατσαρόλες ενώ όπως ήταν αναμενόμενο ο μικρός χώρος του καφενείου δεν μπόρεσε να χωρέσει τον κόσμο που χωρίς να λογαριάσει τον καιρό κατέλαβε και στα τραπεζάκια της πλατείας καμπάνας.

Στους «επίσημους» να σημειώσουμε και την διακριτική παρουσία του αντιδημάρχου και τ. δημάρχου Πυλάρου, Μάρκου Κοτσιλίνη ο οποίος διακριτικά προσέφερε τον γαστριμαργικό του «οβολό» αλλά δεν κάθισε για πολύ. Παρούσα ήταν και βουλευτής Κεφαλονιάς, Αφροδίτη Θεοπεφτάτου η οποία, όχι μόνο προσήλθε με τη δική της συμβολή, αλλά παρέμεινε στο χώρο και συμμετείχε και στη συζήτηση που ακολούθησε. Να σημειώσουμε επίσης την απουσία μελών της δημοτικής αρχής.

Η συζήτηση

Οι «επίσημοι» όμως δεν φάνηκε να απασχολούν ιδιαίτερα τους πολίτες που συγκεντρώθηκαν. Αυτό που «έκαιγε» ήταν το πρόβλημα βιωσιμότητας της αξιέπαινης αυτής προσπάθειας . Αυτό ήταν και το θέμα της συζήτησης που ακολούθησε: οι αιτίες του προβλήματος του καφενείου και οι λύσεις που θα μπορούσαν να βρεθούν.

Η συζήτηση έγινε στην πλατεία, και παρά το σχετικό κρύο, κράτησε τον κόσμο στις θέσεις του για τουλάχιστον 2 ώρες. Η αρχή έγινε με την εισήγηση της προέδρου του Δ.Σ. του ΚΟΙ.Σ.Π.Ε. Ρότα, Κατερίνας Γαρμπή και άλλων μελών του συνεταιρισμού οι οποίοι παρουσίασαν το πρόβλημα. Οι πολίτες συμμετέχοντας ενεργά στη συζήτηση ενημερώθηκαν για τους λόγους που οδήγησαν σ’ αυτή την κατάσταση, δηλαδή το καφενείο να κινδυνεύει άμεσα με λουκέτο και την πρόεδρο του Δ.Σ. να δηλώνει ότι σκέφτεται ακόμη και την παραίτηση.

Οι λόγοι που φτάσαμε ως εδώ φαίνεται ότι είναι πολλοί με κυριότερο όμως το ρόλο της δημοτικής αρχής (πρώην δήμο Αργοστολίου και νυν Δήμο Κεφαλονιάς) ο οποίος, όπως η ίδια δήλωσε, ήταν τελικά «ευχή και κατάρα» για τη λειτουργία του καφενείου. Ευχή γιατί παραχώρησε το χώρο που στεγάζεται σήμερα το καφενείο και στήριξε οικονομικά την προσπάθεια και κατάρα γιατί αυτό συνοδεύτηκε από άσκοπες προσλήψεις πελατειακού χαρακτήρα αλλά και γιατί τράβηξε το χαλί κάτω απ’ τα πόδια του συνεταιρισμού με την απότομη διακοπή της χρηματοδότησης. Παρά την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου πέρσι για οικονομική στήριξη ύψους 60.000 ευρώ, το ποσό αυτό δεν έχει ακόμη δοθεί με αποτέλεσμα τα χρέη να πνίγουν τον συνεταιρισμό και τα μέλη του Δ.Σ. να κινδυνεύουν ακόμη και με φυλάκιση!

Ο συνεταιρισμός χρωστάει περίπου 160.000 ευρώ από τα οποία οι 100.000 είναι οφειλές προς το Ι.Κ.Α. Η κ.Γαρμπή ζήτησε ουσιαστικά να αναλάβει ο Δήμος τις ευθύνες του και να στηρίξει οικονομικά το συνεταιρισμό, τουλάχιστον σε ότι έχει να κάνει με τα χρέη. Τόνισε επίσης ότι μετά από αυτό υπάρχει τρόπος το καφενείο να λειτουργεί αυτόνομα με πολύ μικρή οικονομική ενίσχυση.

Άλλα προβλήματα που συζητήθηκαν ήταν η συμμετοχή της κοινωνίας, η συνεργασία με τοπικούς φορείς (επιμελητήρια, εμπορικό σύλλογο, κ,λπ.), που θα μπορούσε να βοηθήσει στο θέμα των προμηθειών, αλλά και η ανάγκη στήριξης παρόμοιων δομών («Βοήθεια στο σπίτι», «Μετάβαση,» κ.λπ.) που βάλλονται άμεσα και κινδυνεύουν με κλείσιμο, με ευθύνη τόσο της τοπικής αυτοδιοίκησης όσο και της κεντρικής κυβέρνησης.

Η βουλευτής τόνισε επίσης ότι τέτοιες προσπάθειες δεν μπορούν να λειτουργήσουν με όρους αγοράς όπως ζητάει η κυβέρνηση και είναι εξ ορισμού απαραίτητη η οικονομική τους στήριξη από την Πολιτεία.

Παράλληλα τονίστηκε η προκλητική αδιαφορία της δημοτικής αρχής που διοργανώνει πολιτιστικές εκδηλώσεις μόνο στην κεντρική πλατεία Αργοστολίου ακόμη και αν αυτές συγκεντρώνουν λίγες δεκάδες κόσμου που θα μπορούσαν άνετα να φιλοξενηθούν στην Πλατεία Καμπάνας, ενισχύοντας έτσι τις ήδη προνομιακές σχέσεις που έχει ο Δήμος με επιχειρηματίες της κεντρικής πλατείας.

Ο κόσμος, σε αυτή την άτυπη λαϊκή συνέλευση, αποφάσισε τη δημιουργία ομάδας πολιτών που θα αναλάβει την προώθηση του ζητήματος και θα ζητήσει τη συζήτησή του σε επόμενο δημοτικό συμβούλιο. Ακούστηκαν ιδέες όπως η ποσόστωση χώρων που θα φιλοξενούν εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Δήμος, η έμπρακτη στήριξη του καφενείου με τη φιλοξενία εκδηλώσεων άλλων φορέων (συλλόγων, ομάδων κ.λπ.), ενώ η υπενθύμιση του προβλήματος και η παρουσίασή του στα μέσα ενημέρωσης της Κεφαλονιάς θα βοηθήσει ώστε και ο κόσμος να ευαισθητοποιηθεί περισσότερο και να στηρίξει την προσπάθεια. Κάποια κυρία μάλιστα ονόμασε αυθόρμητα την προσπάθεια αυτή «Κίνημα της Καμπάνας».

Αν κάτι απ’ όλα αυτά δε γίνει, και κυρίως αν ο Δήμος Κεφαλονιάς δεν αναλάβει τις υποχρεώσεις που ο ίδιος δημιούργησε σε καιρούς που «λεφτά υπήρχαν», τότε το καφενείο θα κλείσει αφήνοντας στο δρόμο ανθρώπους που χρειάζονται ίσως περισσότερο από τον καθένα μας μια ευκαιρία στην απασχόληση.

Κάτι τέτοιο θα αποτελεί ντροπή για την Κεφαλονιά τόσο σε επίπεδο πολιτικό όσο και κοινωνικό. Άλλωστε όπως τονίστηκε πέρα από την στήριξη του κράτους, ο χώρος έχει ανάγκη και την στήριξη των απλών πολιτών οι οποίοι έμπρακτα θα πρέπει να αποδείξουν την αλληλεγγύη τους σ’ αυτή την ευαίσθητη ομάδα συμπολιτών μας.

Σύνταξη/επιμέλεια: Κεφαλονίτικα Νέα 
Φωτογραφίες: Κίνηση Διά-λογος – Διά-δραση

 

Πρόσθετες πληροφορίες